Цените на петрола тръгнаха нагоре, напомнят икономисти

Докато петролни босове си разменяха обвинения през седмицата, Рада Богданова и Цеца Алексова потърсиха анализа на икономическите експерти и на потребителите. 

По темата

Ако тръгнете от Бургас към София, за 380 километра, цените на горивата се променят, даже и когато колонките са на една и съща търговска верига. В морския град литър от масовия бензин струва  2, 06 лева. Същият в София е вече 2,10 лева. 

Не всички могат да живеят близо до рафинериите. Пък и оскъпяването от Бургас до София е обяснимо, потвърждават икономическите анализатори. 

„Това е в крайна сметка част от маркетинговата политика на самата компания. Тя може да се основава на много неща – транспортни разходи, платежоспособност на населението, търсене и предлагане”, коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.  

В Айтос бензинът е с  22 стотинки по-евтин от Бургас. И в това няма нищо странно, както от гледна точка на клиентите, така и според икономическия анализ. 

„Конкуренцията също се отразява на цените”, обяснява Калоян Стайков.  Според него сериозна промяна в цените не може да се очаква. „Цената се движи основно от цените на петрола на международните пазари.  За съжаление, виждаме, че през последните месеци те тръгнаха нагоре и най-вероятно ще продължат така поне известно време”, коментира той.  

Около половината от крайната цена се формира от акциз и ДДС. Колкото и да намалеят транспортни, производствени и прочие търговски разходи, те са само другата половина на цената.