Пострадалото село ще получи и 5 млн. лв. от Социалното министерство

160 000 лв. от събраните средства от SMS-и ще бъдат преведени на община Хитрино за "топъл обяд". Това решение беше прието на първото заседание на обществения съвет при БЧК.

По темата

Досега са събрани над 2 млн. лв. от SMS-и от трите мобилни оператора, както и от дарения по банков път и онлайн дарения.

"През втората половина на януари съветът ще се събере отново, за да обсъдят конкретни искания", заяви кметът на с. Хитрино Нуридин Исмаил.

"В момента има 1 млн. лв., които са "свежи пари". Средствата, събрани от SMS-и, ще бъдат в наличност за хората с един месец забавяне", обясни председателят на БЧК Христо Григоров.

Пострадалото село ще получи и 5 млн. лв. от Министерство на труда и социалната политика. Кметът Нуридин Исмаил иска тези средства да постъпят в сметките на общината като капиталови разходи и с тях, след като семействата подадат заявление за помощ, да вземат в продължение на шест месеца по 500 лв., които са за изхранване. Тези средства са извън отпуснатите пари за "топъл обяд". Освен това от БЧК дават и 800 големи хранителни пакета, които обаче тепърва ще се преценява кога и как ще бъдат получени от семействата.

На днешното заседание на съвета бе решено и да се взимат хладилници и дограма на средна цена, за да няма недоволни хора, а ако някой иска да си вземе по-скъп уред или дограма ще си доплаща сам.

Националният омбудсман Мая Манолова обаче не искаше централизирано да се купуват уреди за пострадалите, защото според нея това може да доведе до напрежение сред хората.

Освен това общината може да кандидатства по ОП "Развитие на селските райони" до края на април и с парите от проектите да се финансира възстановяването на обществени сгради, както и ВиК - инфраструктурата, която е нарушена.