Ще има по-строг пропускателен режим на провежданите на открито тържества

Код жълто за службите за сигурност у нас. МВР е на крак при втора степен на заплаха от терор.

Тези мерки идват на фона на поредното успокоение от властите, че за България няма конкретна заплаха за извършване на терористичен акт. Опасност обаче има за цяла Европа, а тъй като и ние сме в Европа, взимаме нужните превантивни мерки.  

По темата

С едно ниво над минималното е оценена заплахата за страната ни.

„Беше обявена степен на готовност жълта. Предвид струпването на много хора, мерките за сигурност се разширяват – автогари, гари, летища, големи зимни курорти, базари и площади”, обясни вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова.

Навсякъде ще се проверяват съмнителни багажи и хора. A все още говорим в бъдеще време, защото ден преди да започнат празненствата за новата година полицейското присъствие не беше толкова видимо. Поне на столичната автогара.

„По-високата бдителност на гражданите относно хора и багажи, ще е от изключителна помощ за МВР”, заяви Бъчварова.

Най-голямо струпване на хора, поне в София, се очаква на площад „Батенберг”. Там продължава изграждането на сцената за новогодишния концерт. Ще бъдат изградени и пропускателни пунктове на полицията.

Сега достъпът до площада е напълно свободен, не така обаче ще изглеждат нещата утре след 14:00 часа. Тогава всичко ще бъде заградено с метални заграждения, а хората ще влизат през 10 пропускателни пункта.

„Няма да се допускат хора с оръжия, пияни, със стъклени бутилки и пиротехника”, заяви Бъчварова.

А полицията може да се види основно на летището. От месец насам на двата терминала постоянно има патрули на Гранична полиция и Жандармерията. Повишените мерки остават в сила и след 1 януари.