Стотици хора бяха в леден капан над половин денонощие

Движението по автомагистрала "Тракия" е напълно възстановено и в двете посоки. Това съобщи за NOVA Денислав Пейчев, дежурен диспечер в Агенция "Пътна инфраструктура".  

Автомобилите могат да се движат безпроблемно и по стария път Карнобат-Айтос-Бургас. Почти всички проходи в Стара планина и Смолянско са отворени. 

По темата

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА В ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ

От АПИ призоваха шофьорите да карат зад снегорините, тъй като има много снегонавявания, които създават предпоставки за пътни инциденти.

Отменят се въведените ограничения за движение с вериги и без ремаркета и полуремаркета през проходите "Рожен", "Пампорово" и по пътя Гоце Делчев-Доспат-Борино-Тешел. Отпада ограничението за движение с вериги през прохода "Превала". Остават ограниченията за движение на товарни автомобили без ремаркета и полуремаркета през прохода "Превала" и по пътя Девин-Михалково и Батак-Доспат.

В Югоизточна България стотици коли и хиляди хора се оказаха в леден капан над половин денонощие. Сред тях десетки семейства с деца. Катастрофи затвориха магистрала "Тракия" и обходния път към Бургас, а виелици и снеговалеж направиха пътищата непроходими. 

До бедствието на пътя се стигна след верижна катастрофа на магистрала "Тракия". В инцидента, който затвори основния път до Бургас, участваха 25 коли. 

Стотици автомобили бяха пренасочени по обходен маршрут през Карнобат и Айтос. Оттам се опитаха да минат и товарни камиони, въпреки забраната. Два от тях катастрофираха и така и този маршрут беше затворен. 

Близо 500 коли се оказаха в капана на снега и вятъра в нощта на петък срещу събота. В София властта свика кризисен щаб. Евакуирани бяха около 250 души. Прехвърлени бяха 9 души на хемодиализа за транспортиране към разклона за Миролюбово и последващ транспорт към Бургас.

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ

За да се облекчи положението на бедстващите, от рано сутринта в спасителната акция се включи и армията. Военните помогнаха на десетки. Сред тях и майка с 6-месечното й бебе. 

"Имахме шестмесечно бебе, което беше с нас. Просто нямахме топла храна, вода за детето. Те ни ги помогнаха ни наситина. Бяхме много доволни от 112, нямахме никакви проблеми от тяхна страна. Всичко беше наред, освен времето и един камион, който беше закъсал там. Единственият проблем беше той", разказа бащата. 

Към обяд премиерът в оставка Бойко Борисов огледа ситуацията лично. А от МВР бяха категорични, че на всеки е предложена помощ. Според закъсалите – не достатъчна. 

Ограничено остава движението на тирове над 10 тона по всички републикански пътища в Бургаска област. Отпаднаха ограниченията на движението и в Айтоския и Ришкия проход.

Информация за актуалната пътна обстановка можете да намерите на безплатното приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Репортери: Владислава Тричкова, Велина Сашева

Вижте подробности тук: