Най-вероятният служебен премиер е бившият председател на парламента проф. Огнян Герджиков

Кабинет от експерти и хора от държавната администрация ще поемат властта. В служебното правителство на Румен Радев се очаква да влезе и част от президентския му екип. Кои са най-вероятните министри в четвъртия ни служебен кабинет?

Все още най-вероятният служебен премиер е бившият председател на парламента проф. Огнян Герджиков. За негов вицепремиер и министър на правосъдието се обсъжда сегашният вицепрезидент Маргарита Попова. Начело на финансите почти сигурно застава заместникът на Владислав Горанов - Кирил Ананиев.

По темата

А здравеопазването поема проф. Илко Семерджиев. В следващите месеци спортът най-вероятно ще бъде поверен на олимпийския ни шампион – Йордан Йовчев.

Сред поканените от Румен Радев за „Дондуков” 1 нямало членове на БСП.

„Акъли и предложения за служебни министри и вицепремиери не давам”, заяви в предаването „Комбина” лидерът на БСП „Лява България” Корнелия Нинова.

Все още най-сериозен кандидат за поста е проф. Огнян Герджиков. Възможно е обаче начело на служебния кабинет да застане и човек от научните среди. Например:  професорите Анастанас Герджиков и Иван Илчев. И дори академик Стефан Воденичаров от БАН.

„От екипа ми се обадиха – обсъждаме кандидатури – какво е вашето мнение по въпроса. Много предварително, с хиляди уговорки. Съмнявам се, че бих приел. Знам какво е в политиката, не е там добро”, коментира преди няколко дни Огнян Герджиков.

Твърд отговор още няма и от Маргарита Попова – вероятен служебен министър на правосъдието.

„Човек трябва да отива там, където го тегли сърцето и където го искат. Ще видите, ще работим заедно. Ще имаме възможност да работим заедно. Има нови хоризонти”, коментира визепрезидентът Маргарита Попова.

Със сигурност някои от хората, които Радев вече е поканил в екипа си, временно ще бъдат и министри. Като бившия кмет на село Труд – Николай Копринков. Първо служебен регионален министър. А после: секретар на държавния глава. За всяко кресло в Министерския съвет имало поне две кандидатури. За МВР: или бившия вътрешен министър Богомил Бонев, или бившия шеф на полицията в Пловдив - Пламен Узунов. За външната ни политика: Деница Златева – международник от „Позитано” 20 или бившият зам.-министър Любомир Кючуков. Най-вероятно за образованието в следващите месеци ще отговаря проф. Христо Белоев.

„Досега не съм получавал покана”, коментира проф. Христо Белоев.

Професори са вероятните служебни министри на земеделието. А на социалната политика се подбират експерти - Христина Христова или Сотир Ушев. В много от министерствата ще влязат хора с богат опит в администрацията или зам.-министри в сегашния кабинет, за да продължат европероектите. Макар и временни, някои номинирани са доста любопитни. Например: бившият издател на Плейбой Мартин Захариев можело да е министър на туризма. Той отрече да са го канили. Очаква се до седмица-две вече да е ясно кой наистина е бил поканен и наистина е приел.