Очаква се и днес да направят опити да блокират границата с България

По темата

Гръцките фермери продължават с протеста си. Очаква се и днес да направят опити да блокират границата с България.

Полицаи и жандармеристи са на пункта „Промахон”, за да не допуснат блокада на пътищата към България. Два автобуса са от нощта там. 

Намеренията на гръцките фермери обаче са неясни и непредвидими. Около обяд те се събират в района на Серес и решават какво да правят.

А големите транспортни фирми у нас вече предупредиха за контрапротести.

„Изчакваме да видим какво ще направят. Ако трайно възпрепятстват работата на граничните пунктове, ще има контраблокада от наша страна”, заяви Александър Стамболийски, зам.-председател на Съюза на транспортните работници.

Вчера, след няколко неуспешни опита, гръцките фермери изоставиха тракторите и стигнаха пеш до „Промахон”, за да блокират пункта. Жандармерията успя ги разпръсне за малко повече от час.

Макар и кратка, блокадата доведе до спешен разговор между българските и гръцки власти. Уверението от Атина е, че ситуацията от миналия януари няма да се повтори. 

Според българските и гръцките власти днес блокада на „Кулата” няма да има. Според фермерите обаче ще има. Те затягат примката и вътре в страната. Очаква се блокади да има на пътя за Солун.

Вчера блокираха и пункта с Македония. Очаква се днес блокади да има и на границата с Албания.