Вижте какво е довело до този резултат

4,99 промила алкохол при напълно трезвен шофьор. Това отчете полицейски дрегер в Дупница. Без книжка, спряна от движение кола и дори - затвор са наказанията, които предвижда законът, а причината за рекордната проба е - вода за уста.

По темата

4,99 промила алкохол могат да убият човек. Толкова е показал дрегерът при проверка на шофьор край Бобошево. Не е пил алкохол, ползвал вода за уста. В някои от тези продукти може да се съдържа над 20% алкохол. Но може ли да се отчита при дрегер, след като не поглъщаме водата за уста?

Ивайло Тасин от Дупница изплакнал устата си, седнал зад волана и се оказал престъпник.

Можем ли да се окажем без вина виновни? Взехме произволна вода за уста от аптеката. На дребният шрифт не е упоменато да присъства алкохол в съдържанието на водата. Също така не пише, че може да даде показания при шофиране.

"Алкохолът се резорбира и през устната лигавица. Така че дали жабуркваме и изплюваме или го преглъщаме, ефектът е сходен”, казва стоматолог.

За да си спестим всички неприятности на пазара се предлага и вода за уста без алкохол.

Ако пропуснете да се замислите или да прочетете крайно дребния шрифт има спасение - кръвната проба.

Кръвният тест показал - нула и така Ивайло Тасин спасил книжката си. Производството срещу него е прекратено.

Стоматолозите препоръчват при шофиране да ползваме води за уста без алкохол. Има продукти, при които антибактериалното действие на алкохола е заместено от веществото хлорхексидин. Той не се отчита при проверка с дрегер.

Целия репортаж гледайте във видеото.