Единият от лесничеите е настанен в болница

Стрелба и жесток побой над горски служители. 10 души, въоръжени с камъни и колове, нападнали горските, докато изпълнявали служебните си задължения. Фрапиращият случай на агресия е от панагюрското село Поибрене.

Двамата горски служители са нападнати по време на дежурство, докато обхождали района на село Поибрене. Служителите забелязали мъж с каруца, който изхвърлял битови отпадъци в горския масив и се приближили към него със служебния автомобил.

По темата

„Колегата им направи забележка, че изхвърлят отпадъци в горския фонд на самия път”, разказа Пенчо Шанов, който е единият от нападнатите горски служители.

След което потеглили надолу към селото. Когато влезли в махалата обаче над 15 мъже, въоръжени с камъни и колове им препречили пътя. Счупили страничното огледало на колата и измъкнали  отвътре горските.

„Беше ни направена засада отзад с лек автомобил, отпред с камъни. Това, което мога да кажа е, че ни биха много. В главата, в гърба, в коремната област”, разказва Шанов.

Колегата му успял да извади личното си оръжие и да стреля във въздуха.

„Ще си позволя да цитирам неговите думи, горе-долу звучат така: „В суматохата успях да извадя пистолета, докато ме биеха. Успях да стрелям два пъти във въздуха. Те се разбягаха и като видяха, че не стрелям към тях, боят отново продължи””, разказва Петър Тодоров, директор на ДГС – Панагюрище.

„Успяхме с колегата да стигнем до автомобила и аз по телефона набрах 112”, разказва още Пенчо Шанов.

Версията  на хората в махалата обаче е друга.

„Горският извика момчето и той отиде при него и го удари - два шамара, без да се обясни, без нищо. И кръв даже по устните му протече”, разказват хора от махалата. От страх не пуснали и децата си на училище.

Полицията не успяла да установи всички участници в боя. Първоначално арестували трима мъже, които след 24 са били освободени. Тази сутрин са задържани други четирима.

„Трябва да има по-ефективни присъди- направо затвор, а не глоби”, смята битият Пенчо Шанов.

„Трябваше прокуратурата да вземе по-крути мерки, а не да ги освобождава след 24 часа”, коментира директорът на ДГС Петър Тодоров.

След случилото се патрулите на горското са подсилени с допълнително сили.

Заради нападението горските служители излязоха на протест пред полицейското управление.

Репортер: Благой Бекриев