Родителите на бебето, което почина от болестта, обвиняват лекарите за случилото се

Нови случаи на морбили в Пловдивско. А родителите на бебето, което почина от болестта, обвиняват лекарите за случилото се.

По темата

10-месечният Ставри се заразил с морбили, докато се е лекувал от бронхит в Детското отделение на болница „Свети Мина“. Преди дни то беше затворено заради вътреболнична инфекция именно от морбили. Бебето е препратено в Инфекциозната клиника, но вече в тежко състояние. Според родителите дежурният лекар дошъл при Ставри чак в 12:00 през нощта.

„Той като дойде в стаята, каза, че няма да правим инхалация. Каза, че детето диша спокойно. А дишаше трудно. Ако беше направил инхалация, щеше да се оправи. Докторът е виновен”, категорична е майката на починалото дете.

Лекарите отказаха да застанат пред камера, но обясниха ,че детето е било консултирано с няколко специалисти. Въпреки реанимацията не успели да го спасят. Освен с морбили, Ставри бил и с ларингит и бронхит.

Междувременно, броят на заразените с морбили расте. Новите 6 случая са регистрирани само днес.

„Сред новите случаи има родители, които са отказали ваксина”, заяви д-р Радосвета Филипова.

Ставри също не е бил ваксиниран, защото не е имал навършени 13 месеца. Майка му също не е имунизирана и сега е реален носител на заболяването. А медиците съветват докато заразата не бъде ограничена, да се ограничат контактите.

„Първо много добре трябва да се проветрява. Вирусът не обича чистият въздух. Когато децата са навън и играят  навън, вероятността да се разболеят е много малка. Второто нещо, което трябва да се знае е, че децата до едногодишна възраст да нямат никакъв контакт с други деца и роднини”, обясни проф. Тодор Катранджиев от Центъра по заразни и паразитни болести.

Здравното министерство вече е установило, че вирусът на морбили е внесен от Румъния.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.