Румен Радев връчи мандат на Борисов

ГЕРБ и Обединени патриоти подписаха коалиционното споразумение преди президентът Румен Радев да връчи мандата на Борисов за съставяне на правителство. 

По темата

Красимир Каракачанов заяви, че е подписано да има министър-председател, четирима вицепремиери и 17 министри.

Решенията ще се вземат с консенсус, обяви от своя страна Валери Симеонов.

Той каза, че идеята им е да няма капсулиране и затваряне на отделни министерства.

"Играем като отбор, това е отборна игра", добави Сидеров.

"В коалиционното споразумение сме се опитали да изчистим всички възможни детайли, които да гарантират стабилно управление. Имаме няколко дни да го изпълним със съдържание от кадри, експерти, политици”, коментира от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Министрите и заместник-министрите ще се предлагат от партиите в коалицията „в съотношение, отчитащо тяхното парламентарно представителство”.

Решенията в коалицията ще се взимат от Политически съвет, в който ще участват шестима души – трима представители на Патриотите, както и трима от ГЕРБ.

Споразумението е сключено за срока на управленския мандат, като всички партии в коалицията се ангажират „политически за целия период на мандата”. 

Другата опозиция синтезира тревогите си в едно изречение:

"Не си представяме българското председателство на Съвета на ЕС и европейското бъдеще на страната с участието на националисти и евроскептици във властта", коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Оптимизмът за нов кабинет пък роди още една идея - квотите в кабинета или кой колко ще вземе, ще се разпишат в началото на май в специален анекс. Дотогава няма да назоват никого.

И докато в кулоарите на парламента се радваха на скрепената дружба, в залата избухнаха скандали. Опозицията поиска оставката на новоизбрания председател Димитър Главчев, защото според тях не успявал да овладява залата. Формален повод за всички тези скандали беше правилникът, който депутатите продължават да гледат в пленарна зала. На практика обаче се превърна в остра престрелка на думи между Цветан Цветанов и Корнелия Нинова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.