Борисов има 7 дни, за да представи новия кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прие мандата за съставяне на правителство, връчен му от президента Румен Радев. По Конституция Борисов трябва да представи състав на кабинет в едноседмичен срок.

„С указ от днес ви възлагам съставянето на правителство. Надявам се вие и вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидатури за министри. Вярвам, че ще отговорите с вашата управленска програма на най-насъщните очаквания на българите – сигурност, доходи, справедливост и законност. Убеден съм, че опитът ви от миналото ще бъде ваш добър съветник. Желая ви успех”, каза Радев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В президентството влязоха Бойко Борисов, придружаван от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. В началото президентът ги поздрави за подписаното коалиционно споразумение с Обединените патриоти.

Цветанов връчи на държавния глава папката с предложението за съставяне на правителство, оглавено от премиер Бойко Борисов.

Борисов обяви, че все още не е ясно кои ще бъдат новите министри. 

„Приехме мандата, ще поработим върху него и в най-кратък срок ще информираме президента за следващите процеси”, заяви той.

„Когато се прави нещо съвместно, следваме европейския принцип – докато не се договори всичко, нищо не е договорено. Искаме така да подредим министрите, че да могат да действат като един добър ансамбъл”, обясни лидерът на ГЕРБ. 

А кои ще са министрите в новия кабинет?

Евентуални вицепремиери с различни ресори може да бъдат Томислав Дончев и Лиляна Павлова от ГЕРБ и лидерите на Патриотите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Различни имена бяха спрягани за министерските постове, но впоследствие лидерът на ГЕРБ заяви, че при преговорите не е ставало въпрос кои ще бъдат министрите. Има вероятност Патриотичният фронт да поеме министерствата на социалната политика, икономиката, туризма и културата. Всичко това обаче ще стане ясно другата седмица. 

Репортер: Деница Суруджийска

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.