За първи път се прави и безплатен туристически тур по църквите и параклисите

Тази нощ е Европейската нощ на музеите. Входът навсякъде е свободен, а програмата в повечето културни институти започва около 18 часа. За да избегнат конкуренцията с Пловдив, в Асеновград  решиха да отворят музеите си още снощи.

По темата

Започва най-мащабното културно събитие у нас -  Европейската нощ на музеите. Тази вечер стотици музеи в десетки градове ще останат отворени до един след полунощ, а входът ще е безплатен. Асеновград  е първият, който се потопи в нощта на изкуството. Стотици изпълниха музеите и галериите.

С настъпването на нощта културният живот в Асеновград се събуди.

Първата спирка е музеят в центъра на града. Уникална експозиция разказва за лукса, в който са живеели европейските богаташи през 19 век. Порцелановите сервизи са произведени във Франция и са на близо 200- години. Някои от антиките са с изключителна колекционерска стойност, особено часовниците.

Преди да попаднат в музея, тези колекции били задържани на границата към Турция, при опит да бъдат изнесени нелегално.

И още от нощната обиколка - първото килийно училище в Асеновград. Построено през 1890- година, но по-късно опожарено. Сега сградата е възстановена в автентичния й вид.

За първи път се прави и безплатен туристически тур по църквите и параклисите. В храма „Света Богородица”, известна още като рибната църква, се пазят стенописите, рисувани от Захари Зограф.

Репортер: Благой Бекриев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.