Това се случва след сигнал на родители

Трансплантираните деца вече няма да доплащат за животоподдържащи лекарства. Преди седмица ви разказахме, как родители готвят протест на първи юни, ако държавата не осигури безплатно всички медикаменти за децата – както е по закон.

В последните месеци семействата доплащаха по около 10 лева за опаковка, а в годините сумата стигаше и няколко пъти повече. Здравните власти обясниха, че ставало дума за техническа грешка.

Засега протестът на трансплантираните деца се отменя, а от здравното министерство обещават масови проверки на системата, за да се избегнат подобни проблеми в бъдеще.

По темата

От Министерството на здравеопазването по-рано съобщиха, че от 2 юни сиропът Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution става безплатен за нуждаещите се трансплантирани деца.  

Промяната ще бъде публикувана в сайта на Съвета на 2 юни – деня, в който се прави месечната актуализация на Позитивния лекарствен списък. В аптечната мрежа сиропът ще бъде достъпен без доплащане от 16 юни, когато НЗОК актуализира аптечния софтуер.

В периода от 2 до 16 юни лекарството ще бъде отпускано безплатно и срещу рецепта в аптека „Мина“ (бул. „Георги Софийски“ №10 – срещу арката на „Александровска“), увериха от фирмата притежател на разрешението за употреба, след разговор със заместник-министър Лидия Нейчева. 

Неправителствени организации сезираха Здравното министерство за това, че се налага пациенти да доплащат 7,86 лв. за лекарството. Проверка на ресорното ведомство показва, че сиропът е включен в Позитивния лекарствен списък през 2010 г. След това обаче лекарството било разделено в две различни групи - на таблетки и на сироп. Така на пациентите се наложило да вадят от джоба си допълнителната сума за всяко закупено шишенце сироп. Доплащането е започнало от 2 ноември 2016 г., установява проверката на министерството. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.