Според Левицата в този си вид законопроектът ще доведе до изкривяване на изборния резултат

Парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене законопроекта на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. ГЕРБ, ДПС и ВОЛЯ гласуваха „за”, а БСП и Обединените патриоти – „против”. 

По темата

„Повече от година ГЕРБ настоява първо за дебат. Ние предлагаме 240 многомандатни избирателни района. Всяка партия, инициативен комитет и коалиция издига кандидат и така най-добрите получават вота на българските граждани. Районирането по нашия законопроект сме го предоставили като възможност на президента, защото смятаме, че той е най-равноотдалечен като институции от всички парламентарно представени партии”, заяви в „Здравей, България” Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Президентът няма такива правомощия по Конституция. Категорично не сме съгласни със законопроекта, който според нас е внесен набързо поради популизъм и демагогия. Този законопроект, така внесен, с два тура с абсолютно мнозинство – такава система между другото няма никъде в Европа – категорично ще доведе до изкривяване на изборния резултат”, коментира от своя страна Филип Попов от БСП.

По думите му всички дилъри на гласове в общините и тези, които имат икономическо въздействие върху населението в малките общини, на практика ще станат народни представители.

Законопроектът ще се гледа утре в Народното събрание.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.