Първата книга от култувата поредица е издадена на 26 юни 1997 г.

Хари Потър навърши 20 години, тъй като първата книга от поредицата за детето магьосник „Хари Потър и философския камък" беше публикувана на 26 юни 1997 г.

Освен в книгите, филмите и тематичните паркове, любимецът на Хогуортс размаха магическа пръчка и в Уест енд в Лондон. Пиесата „Хари Потър и прокълнатото дете" спечели безпрецедентните девет награди „Лорънс Оливие". Има и успешен сайт „Потърмор", търговски артикули и, разбира се, втори спин-оф на „Фантастични животни" с Еди Редмейн в главната роля, който скоро ще излезе по кината.

КАК ИЗГЛЕЖДАХА ПРЕДИ И КАК ИЗГЛЕЖДАТ СЕГА АКТЬОРИТЕ, ИЗИГРАЛИ ГЛАВНИТЕ РОЛИ ВЪВ ФИЛМИТЕ ЗА ХАРИ ПОТЪР, ВИЖТЕ ТУК

Любопитни факти за авторката на "Хари Потър" Джоан Ролинг

Смятам,че може да очаквате внуците ви да се редят на опашка, за да гледат новите филмови адаптации след 50 години и повече", каза Джон Грейнджър, автор на книга за поредицата, цитиран от БТА.

Когато хората говорят за популярна литература след 100 години, те ще наричат това века на Джоан К. Роулинг, както в наши дни говорим за епохата на Дикенс. Имайки предвид, че „Уорнър брадърс" притежават правата за адаптациите, смятам, че ще виждаме такива, както и спин-офи, дори след като Роулинг вече не е сред нас", добавя Грейджър.

Според актуални проучвания за поредицата Хари Потър е най-предпочитаният герой сред младежите на възраст между 16 и 24 години.

Причините за това са забележителни. Една от основните е, че книгите показват, че няма нищо лошо в това да бъдеш различен и да водиш вътрешна борба с чувствата си. Те съдържат онзи елемент за тийнейджърите, които воюват срещу злото, но след това се обръщат към проблеми от истинския живот", коментира Сю Уилкинсън, директор на благотворителна читателска организация.

По темата

Самата история за създаването на Хари Потър е почти магическа. Джоан К. Роулинг била самотна майка и се издържала от социални помощи. Идеята за Хари й дошла, докато чакала закъсняващ влак през 1990 г. Тя започнала да пише всеки ден в две квартални кафенета в Единбург. През 1995 г. изпратила първия ръкопис на 12-има издатели, но получила само откази. Година по-късно обаче издателство "Блумсбъри" харесало историята, следвайки съвета на Алис Нютън - 8-годишната дъщеря на един от шефовете. Те издали първите 1000 копия на 26 юни 1997 г. и бързо осъзнали, че трябват още. След пет години Роулинг спечелила почти 306 млн. долара, а днес състоянието й възлиза на над 772 млн. долара.

Умението й да надгражда историята в съответствие с нарастването на възрастовата граница на читателите й, се оказа печелившо. Ако първата книга бе насочена основно към 8-годишните, последната прикова интереса на тийнейджърите. Темите стават по-мрачни, чувствата - по-сложни, а насилието - по-явно.

Вероятно също толкова важен е и умелият начин, по който 51-годишната писателка привлече вниманието и двата пола. Хари е от мъжки пол, защото Роулинг осъзнала, че малките момчета не четат за малки момичета.

Авторката отказа да се обвърже с фирми, които според нея щяха да злоупотребят с Хари Потър или не бяха в синхрон със собствените й морални убеждения.

Според Джулиан Харисън, куратор на изложбата "Хари Потър: История на магията" в Британската библиотека има още един фактор за успеха на героя. Това е, че някои от историите в книгите са заимствани от митове и легенди, които вече познаваме.

"Историите изглеждат свежи, но може да се каже, че ни е генетично заложено да ги харесваме. Това е гениално", каза той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.