Прокуратура и здравни власти с общи мерки срещу нападенията над медици

Паник бутони във всички спешни отделения ще пазят лекарите от нападения. Самите агресори пък ще бъдат съдени по бързо производство. Това са само част от мерките, които приеха прокуратурата, МВР и здравните власти срещу насилието над лекари. Само от началото на годината десетки лекари са станали жертва на агресия, а нападателите им често не получават никакво наказание. 

Нападение срещу екип на Спешна помощ в София

Преди две седмици акушер-гинекологът д-р Албена Гагова от „Шейново“ беше жестоко пребита от бащата на новородено, защото отказала да му даде плацентата на бебето. Сред най-честите жертви на нападения остават спешните медици.

Не само заплахи, а удари и ритници получава д-р Гергана Анчева от спешното отделение на пазарджишката болница. В края на октомври 2016 година я напада млад мъж, който придружава пациент. Осем месеца по-късно лекарката е отново на работа, макар слухът й да е бил засегнат от ударите.

Биха дежурна лекарка от Спешна помощ в Котелско

От обвинението обещават – към всичките им районни звена ще има прокурор, който да бъде в пряка връзка с шефовете на лечебни заведения. 

„На нашите колеги ще бъдат дадени указания за бързи производства. За последните три години за нападения над лекари са осъдени по-малко от 10 души при стотици случаи на агресия”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

"От страна на прокуратурата мерките, които ще бъдат предприети, са указания до всички районни прокуратури за определяне на нарочен прокурор, който осъществява връзката с управителите на болничните заведения, в които има спешни приемни центрове. Целта е да се създаде механизъм между болница, прокуратура и МВР, който механизъм да обезпечи незабавната реакция както на прокуратурата , така и на полицията", каза още Цацаров.

Двама мъже нападнаха фелдшер и шофьор на линейка

"Здравеопазването се ангажира с оборудване на всички мобилни екипи с паник бутони, с GPS системи, с възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията", заяви от своя страна здравният министър проф. Николай Петров.

Счупиха носа на шофьор на линейка

Лекарите ще имат директни телефони, на които да търсят помощ при нужда. Как ще бъдат пазени медиците извън спешните отделения обаче още не е ясно. Кога и как конкретните мерки ще влязат в сила – предстои да разберем. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.