Тя е била изстреляна днес около 14:45 ч. по Гринуич

Пентагонът е засякъл изстрелване на балистична ракета от Северна Корея, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

"Мога да потвърдя, че ние засякохме изстрелване на балистична ракета от Северна Корея. Правим оценка на ситуацията и ще разполагаме с повече информации в скоро време", заяви говорителят на Пентагона Джеф Дейвис.

САЩ подозират, че КНДР се готви за ново изстрелване на ракети

Изстрелването става няколко седмици, след като на 4 юли Пхенян изпита междуконтинентална балистична ракета. 

Новата ракета е била изстреляна днес около 14,45 ч. по Гринуич. 

САЩ готови да използват сила срещу Северна Корея

Японският премиер Шиндзо Абе потвърди, че Северна Корея отново е изстреляла балистична ракета и заяви, че вероятно тя е паднала във водите на ексклузивната японска икономическа зона в Японско море, западно от японския остров Хокайдо. Абе свика заседание на японския Национален съвет за сигурността във връзка с ракетния тест. Премиерът каза, че ракетното изпитание показва ясно заплахата, която представлява Северна Корея за Япония. Абе призова международната общност да упражни натиск върху Пхенян, за да прекрати той ракетните си изпитания.

Напрежение между САЩ и Северна Корея заради изстреляната ракета

Главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга обясни, че ракетата е летяла около 45 минути. Това е с 5 минути повече в сравнение с ракетата, изстреляна на 4 юли, отбелязва "Асошиейтед прес".

"Ракетното изстрелване е неприемливо и е ясно нарушение на резолюциите на ООН. Япония остро протестира срещу ракетното изстрелване. Страната поддържа контакт със съюзниците си Южна Корея и САЩ във връзка с ракетното изпитание на Пхенян", коментира Йошихиде Суга.

Пхенян обяви успешен тест на междуконтинентална балистична ракета

Южнокорейската армия също потвърди ракетното изпитание, а южнокорейският президент Мун Дже-ин свика спешно заседание на своя екип за национална сигурност.

Днешното ракетно изпитание е определяно като рядко, защото е извършено през нощта местно време, допълват агенциите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.