Мъж бе блъснат от автомобил на метри от "Пирогов"

Мъж бе блъснат от автомобил на метри от „Пирогов”. Опитите да се извикат лекари от здравното заведение обаче били неуспешни. За това разказват очевидци на инцидента.

Проф. Миланов: Системата на тел. 112 е на нокти и може да се срути

Една от тях – Галя Славова, разказа в „Здравей, България”, че мъжът е бил целият в кръв. Влязла в „Пирогов”, за да намери лекари, които да помогнат. Те обаче заявили, че нямат право да напуснат работното си място и да звънне на телефон 112.

Линейките се забавят с до 10 минути заради ремонтите в София (ВИДЕО)

„Бях втрещена от чутото. Не бях първата, която бе потърсила помощ. Друга жена вече звънеше на 112 и викаше линейка, която по-късно дойде”, разказа още Галя Славова.

Има ли опасност пациенти да останат без Спешна помощ?

„В случая хората наистина е трябвало да се обадят на спешния телефон и да изчакат линейката. В момента правила за спешните отделения в България няма. Имаме отменен стандарт по спешна медицина в частта болнична помощ и шест месеца ние нямаме правила за спешните отделения”, обясни д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

Ако лекарите излязат, могат да бъдат наказани. В "Пирогов" непрекъснато се работи и ако напуснеш, застрашаваш живота на пациента, който е пред кабинета, който е в кабинета, който е тръгнал по изследвания. Този случай не е само в "Пирогов", това е непрекъснато. Това се изнася в медии и в интернет, а именно, че пациенти, пострадали в близост до лечебно заведение, но не им е била оказана помощ“, каза д-р Кателиева.

"По закона за здравето всяко лечебно заведение, независимо дали е кабинет на общопрактикуващ лекар, дали е на специалист от доболничната помощ, трябва да се окаже спешна помощ. Но може да се окаже единствено на територията на лечебното заведение, защото ако тръгнем по улиците да помагаме на пациенти, застрашаваме тези, които са дошли в болницата“, допълни тя.

Има ли допълнителни екипи на Спешна помощ заради жегите?

„Случаят е показателен за тежкото състояние на системата. Трябва задължително да се приемат правила, по които да се работи”, коментира от своя страна д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Към момента пострадалият мъж е настанен в "Пирогов" с черепно-мозъчна травма, но контактен. От болницата обясниха, че са спазени съществуващите разпоредби. При тях се настаняват пациенти, докарани от "Спешна помощ". Лечебното заведение не подържа мобилни екипи, които да могат да реагират на сигнали. В съобщението от "Пирогов" се казва още, че пред конкретния кабинет 105 в този момент е имало 10 чакащи пациенти, а през целия ден през него са преминали почти 100 души.

От Министерството на здравеопазването вече са започнали проверка по случая.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.