Парите са дадени като поощрения на преподаватели и служители

За съмнително раздаване на пари в Софийския университет съобщава offnews.bg.

Оказва се, че ръководството на Алма матер за миналата година е платило близо 20 млн. лв. над заплатите на служители и преподаватели.

Данните са от справка, поискана от студентите в академичния съвет, след като Сметната палата отказа да завери годишния финансов отчет на учебното заведение за 2016 г.

Не всички преподаватели обаче са получавали допълнителни пари. А поощренията от порядъка на 2-3 000 лева месечно са оправдани по различен начин - от индивидуално възнаграждение, през участие в проекти и жури на конкурс до изпълнение на ръководни функции.

От университета, обаче са категорични, че никога не са давали нерегламентирани бонуси.

Студентите са сигнализирали институциите.

Сагата с финансирането на Алма матер започна в началото на годината, когато студенти съзряха злоупотреби на обща стойност около 6 милиона лева. Държавата от своя страна започна проверка, а  управата на университета категорично отрече обвиненията.

Заради многото неизвестни студентите започнали собствено разследване. Поискали подробна справка за заплатите, по Закона за достъп до обществена информация.

С помощта на преподаватели и експерти успяват да преведат информацията и стигат до сумата от 19 милиона лева, над основните заплати.

В официална позиция до NOVA Софийският университет категорично заявява, че не се изплащат нито „бонуси“, нито награди. Допълнително възнаграждение било ясно разписано в Кодекса на труда и колективния договор.

Точка в спора ще постави проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция,която трябва да приключи на 16 октомври. 

Всички подробности по темата гледайте в новините в 19 часа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.