Преходът от лято към есен всъщност има доста добър ефект върху сетивността

Схващането, че есента е тъмен, натоварващ съзнанието и потискащ сезон е погрешно. Според мнозина психолози преходът от лято към есен всъщност има доста добър ефект върху сетивността и общото психологическо състояние.

Настъпи астрономическата есен (ГАЛЕРИЯ)

Да, летните отпуски и горещите лъчи на плажа отминаха, но дали това само по себе си може да направи човек нещастен? Не и според специалистите.

15 вируса ще ни атакуват тази есен

„Всичко се корени в силния визуален контраст. През пролетта и лятото виждате зелено, зелено и още зелено, а след това – бум! Виждате как падат първите листа, а само няколко седмици след това, всички дървета блестят в нови цветове“, обяснява Джейсън Брънт от калифорнийския Biola University.

Съзнанието ни насища със значение тази промяна, особено когато се случва постепенно – тогава то я осъзнава най-ясно. Още по-важното е, че привличащата вниманието ни промяна всъщност е много полезна за нас. Както обяснява психологът Мишел Харис от William James College в Масачузец, тя може значително да намали нивата на стрес, пише Vesti.bg.

Климатолог: Лятото си отива, ще имаме топла есен

„Винаги, когато работя с хора, подложени на голям стрес, се опитвам да облекча натрупания стрес с позитивни сетивни усещания. Когато се разхождате и наблюдавате смяната на листата и промяната на цветовете им, вече не мислите за належащите задачи и справянето с тях. Вместо това отделяте внимание на нещо много красиво и му се наслаждавате“, обяснява Харис.

Какво ще бъде времето през есента? (ВИДЕО)

Подобни усещания могат да бъдат подсилени, когато преживяваме есента и цветовете й не просто на улицата, а сред планинските склонове, покрити със златно-алени гори. Изследванията сочат, че когато наблюдаваме подобни внушителни гледки, успяваме да забравим себичните мисли и да бъдем по-отворени към съчувствие и взаимодействие с другите.

Източник: Vesti.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.