Мъжът умира, след като часове наред чака помощ

Проверки в спешна помощ и в две големи столични болници заради починал пациент. Мъжът умира, след като часове наред чака помощ – първо от линейката, а след това в двете болници.

Защо се харчи над милион за оборудване на линейки, което не се използва

Остра сърдечна и дихателна недостатъчност – с тази диагноза на 16 септември лекарите от Александровска болница посрещат близките на Спас Добрев и с нея обясняват смъртта му. От известно време мъжът живее с тежка анемия и съмнения за онкологично заболяване.  „Казваха, че може да живее и 10 години”, спомня си съпругата му Евелина.

Да пострадаш пред болница, а лекарите да не излязат

На 16 септември обаче съпругът на Евелина получава криза – не може да диша, а кръвното му пада драстично. Близките чакат линейка близо час и 20 минути.

Линейка с дете с опасност за живота едва не закъсня фатално (ВИДЕО)

„Малшанс е, че в този ден сме работили само с 12 екипа, защото е имало много болни колеги. Наистина сме имали много тежки сигнали и състояния в това време – имали сме колабирали, инсулти, инфаркти. Имали сме няколко ПТП-та, деца в животозастрашаващи състояния”, обясни пред NOVA Катя Сунгарска, говорител на Центъра за спешна помощ в София.    

След като пристига на място, екипът на „Спешна помощ” взима пациента и го кара в най-близката болница – „Пирогов”, но оттам ги връщат, защото случаят не бил за тях. Въпреки че състоянието на мъжа бързо се влошава – екипът тръгва да го кара към Александровска болница. Малко след като пристига там, съпругът на Евелина умира.

Слагат паник бутони, GPS и гласова връзка с полицията в линейките

Евелина публикува историята в социалните мрежи, защото не вярва, че институциите ще й обърнат внимание. В отговор, обаче, й звъни лично здравният министър. „Каза, че е потресен и не иска да остави нещата така”, спомня си Евелина.

И от „Пирогов”, и от Александровска болница обясниха за нова, че чакат резултати от вътрешните проверки по случая. От Министерството на обещават, че до дни ще стане ясно дали ще има наказания, ако проверките установят кой е виновен за смъртта на пациента. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.