Ще се търсят нови и по-изгодни условия

Изтребителите отново предизвикаха скандал в парламента. 

Лобирал ли е Румен Радев да се купят изтребители "Грипен"?

При много шумен тричасов дебат повечето народни представители приеха доклада на временната комисия, с което на практика върнаха процедурата по закупуването на нови бойни самолети за българската армия на изходна позиция.

Сагата с новите ни изтребители започва отначало (ВИДЕО)

Депутатите от управляващото мнозинство се съгласиха, че в процедурата до момента е имало доста смущаващи обстоятелства, поради което се налага тя да бъде преразгледана и да се потърсят нови и по-изгодни условия.

От БСП веднага заподозряха кое е основното смущаващо обстоятелство за ГЕРБ: "целта на комисията е да се удари президентската институция". Защото като шеф на военната ни авиация днешният държавен глава консултирал покупката на новите изтребители. И си присвоявал правомощия. 

Парламентарният председател Димитър Главчев опита да помогне името на президента да не фигурира и в дебата като забрани на депутатите да го споменават в изказванията си.

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов в задочен спор

След отклонението, темата с пълна сила се върна към изтребителите. 

"Недейте да ни въвличате в този "Самолетгейт", който вие организирахте, с вкарването на президента в него. Вие само създавате лошия образ на президента Радев. Защото единственото, което имаме като цел в тази комисия, е да излезе истината", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, обръщайки се към социалистите.

"Използвате тази комисия и цялата институция парламент за война с президентската институция, за да разчистите пътя на Бойко Борисов към президентския пост", коментира от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

А с днешното си гласуване парламентът разчисти пътя за нов избор на бойни самолети за българската авиация. 

Припомняме, че същото това Народно събрание преди година предвиди 1.5 млрд. лева за закупуването на изтребители, а служебното правителство на проф. Огнян Герджиков се спря - като препоръка, на шведските „Грипен”.

Радев към Борисов: Национална сигурност не се гради със смяна на позицията

Още за дебатите в парламента гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.