Той трябва да бъде съставен до края на годината

Светът реагира на аферата „Парадайз пейпърс". Черен списък на данъчните убежища излиза до края на годината, а финансовите министри на държавите членки на Евросъюза обсъждат санкции за така наречените „тайни зони". 

Пред NOVA говори един от разследващите журналисти, работили върху „Досиетата от рая" - Стефан Дойчинович.

"ДОСИЕТА ОТ РАЯ": Люис Хамилтън и Apple бягали от данъци

Новата следа от документите уличава технологичния гигант „Apple”. Според твърденията най-големият данъкоплатец в света е пестил именно от данъци.

„Мисля, че ние като журналисти, трябва да показваме всичко това, а институциите да преценят дали става въпрос за пране на пари”, коментира Дойчинович.

В официална позиция компанията отрича да е нарушавала закона.

NOVA се свърза и с Алекс Кобхам - директор на международна мрежа за данъчни анализи. Организацията настоява ООН да свика спешен съвет.

Британската кралица скътала милиони в офшорки

„Само след шест месеца ще се видим отново и ще си задаваме въпроса: „Защо се случва това?” Ами много е просто: случва се, защото не предприемаме мерки”, коментира Кобхам.

А финансовите министри от Стария континент започнаха да търсят изход от ситуацията.  До края на годината ще е готов черен списък със зоните, известни като "данъчен рай".

"ПАРАДАЙЗ ПЕЙПЪРС": Нови разкрития за финансите на 120 политици

А, докато това стане факт, разследващите продължават да разказват своите истории. В съседна Сърбия, например екипът на Стефан проучвал документи, свързани с действащ министър.

В документите се появява и името на шампионът от Формула 1 Люис Хамилтън.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.