Стотици мъже му изпратили пари, вярвайки, че спасяват младо момиче в нужда

Около 100 души от цялата страна са измамени за общо 40 000 лева от 38-годишен мъж, който си създал фалшив профил в сайт за запознанства.

Измамата е извършена за периода от април 2014 до юни 2017 година. Стойчев е създал профил в сайта за запознанства със снимка на млада, красива жена с името Мария Василева. Той започвал комуникация с хората, след което прехвърлял разговорите в месинджър във Facebook.

Издирват мъжа с фалшив профил във Facebook, измамил десетки (ВИДЕО)

Той пишел на измамените, че се намира в Гърция заедно с майка си, където бедствал, нямал пари, нито телефон. Измисляйки тъжната история, Стойчев предизвиквал у хората съжаление и те сами му предлагали да помогнат, като преведат пари. Той изпращал банкова сметка на българска банка на името на баба му, която имала почти същото име - Марийка Василева. След това Стойчев прекъсвал връзката.

Видео: 24 часа

Преведените суми са от 10 евро до 250 евро. 95% от измамените са мъже. Профилът му все още не е закрит.

Как да се предпазим от измами в интернет? (ВИДЕО)

Към момента четирима от пострадалите са разпитани. Двама от тях са превели суми от 200 лева, другите - 220 или 250 евро.

Досъдебното производство е образувано на 15 ноември 2017 година. Първоначално Стойчев е задържан за 24 часа, като срокът е бил удължен до 48 часа. Вероятно днес след обяд ще се внесе постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Домът му е претърсен. Иззети са лаптоп, флашки, бележки от банкомат, карти с банковата сметка и др. Предстои назначаване на банково-счетоводна експертиза.

15 неща, които Facebook знае за своите потребители (ВИДЕО)

Наказанието, което може да получи, е от 1 до 6 години лишаване от свобода.

„Това, което очакваме, при пълно разследване, както е образувано делото за измама в големи размери, е от 1 до 8 години лишаван от свобода и конфискация. Ако се установят още множество хора и множество суми, може да помислим за измама в особено големи размери, където наказанието е от 3 до 10 години“, каза Любомир Петров.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.