Български дипломати се увериха, че съгражданите ни са в добро здравословно състояние

Тримата българи, арестувани в Турция, остават в ареста. Те са обвинени в трафик на хора и съзнателно подпомагане на престъпни организации. Българските власти вече знаят кои са задържаните, но не съобщиха имената им. 

АРЕСТУВАХА БЪЛГАРИ В ОДРИН: Обвиняват ги в трафик на гюленисти (ВИДЕО+СНИМКИ)

На ден пети от задържането на тримата българи консулските ни власти в Одрин успели да се видят с тях. Днес сутринта дори това изглеждаше под въпрос.

Връзка била осъществена по-късно през деня. Българските дипломати се уверили, че съгражданите ни са в добро здравословно състояние. Назначени са им служебни адвокати. Оптимистичните вести обаче спират дотук. 

Нейнски: Нямаме контакт с тримата арестувани българи в Турция

Бившият ни консул в Одрин даде своя значително по-мрачен превод на дипломатичното послание.

„Те са напълно изолирани, смачкани в затвора. Те ще си признаят и майчиното мляко. И това, което не са направили”, коментира Георги Димов.

Затворът е от така наречения тип „F”, обясни журналистът с дългогодишен опит на турски и български терен Гьокан Тузладан. Все пак върху тях не е упражнено никакво физическо насилие.

Нямали нужда от преводач, защото владеели турски добре. Нямали нужда и от психолог. Ще имат обаче нужда от търпение, защото никой не знае кога ще започне делото срещу тях. Срок за това няма.

За официална Анкара организацията на Фетуллах Гюлен е терористична. За останалия свят - не. Тримата българи бяха задържани заедно с група турци. Срещу двама от тях имало издадени заповеди за задържане. Заради връзки с ФЕТО. Другите трима били в списък на заподозрени за същото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.