Причината - "терористично застрашаване на реда и сигурността"

36 арестувани в Скопие заради погрома в парламента на 27 април, когато бяха пребити над 100 души, включително сегашния премиер Зоран Заев.

Сред задържаните е бившият вътрешен министър Митко Чавков, който по време на погрома беше ръководител на Дирекцията по сигурността.

Арестувани са и трима депутати, които организираха нахлуването в законодателния орган, както и част от лидерите на протестите. 

Македонският парламент в кръв, биха депутати (ВИДЕО+СНИМКИ)

Срещу тях е повдигнато обвинение за терористично нападение срещу Конституцията и сигурността на Република Македония. 

Причината - подозрения за "терористично застрашаване на конституционния ред и сигурността". 

Тази сутрин по случая бяха извършени редица арести. Сред задържаните, наред с бившия министър Чавков, са депутатите Кръсто Муковски и Жаклина Стефановска, както и актьорът Владо Йовановски. Те са отведени да дадат показания в съда.

9 души с обвинения за инцидента в македонския парламент (СНИМКИ)

Припомняме, че по време на безредиците в сградата на парламента на 27 април, когато за председател на парламента бе избран етническият албанец Талат Джафери, Чавков беше ръководил оперативния щаб на МВР. Според редови полицаи в продължение на два часа Чавков не е давал нареждания за действия на полицията, с което е поставил в опасност живота на нападнати депутати и журналисти. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.