Според здравния министър това ще спести на държавата милиони левове

Контрол на паралелния износ на лекарства.  Министерският съвет прие законодателни промени, които да дадат сигурност на пациентите, че най-важните им медикаменти ще бъдат в аптеките, а няма да се изнесат в чужбина незаконно.

Разбиха банда за паралелен износ на животоспасяващи лекарства

Създават се  ограничения за изнасяне на лекарства. Ако един месец дадено лекарство системно не се доставя от търговец в пет различни аптеки, то да бъде включено в забранителния списък за износ.

7 души с обвинение за нелегален износ на лекарства

За тези, които нарушават закона, държавата е замислила и глоби. За търговците на дребно, които държавата уличи в участие в схема за паралелен износ, санкциите са от 10 000 лева за първо нарушение до 20 000 за второ. За едрите предприемачи първото пристъпване на закона може да струва 25 000 лева, а второто дори да доведе до отнемане на лиценз за търговия с лекарства. 

Ще се създаде и електронна система, която да проследява къде е лекарството - от производителя, през търговеца на едро, до аптеката.

Схемата за източване на лекарства – за 200 млн. лв. годишно?

Здравният министър: Ще има проверки във всички болници (ВИДЕО)

Според здравния министър Кирил Ананиев ограничаването на нелегалния износ на лекарствата ще спести на държавата милиони левове за здраве. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.