Така ще се разреши проблемът пациентите да остават без медикаменти

През следващата година може да заработи електронна система, която да проследява пътя на лекарствата от влизането им в България, през търговците на едро, до аптеките и болниците.

Aрестуваният за схемата с износ на лекарства остава в ареста

Очакванията на Здравното министерство са, че така ще се разреши проблемът пациентите в България да остават без лекарства, защото медикаментите им са изнесени в чужбина.

Разбиха банда за паралелен износ на животоспасяващи лекарства

Практиката показва, че законът у нас не се спазва. Затова здравните власти ще наблюдават лекарствата, които са планирани за износ. Ако се докаже, че са липсвали тук, временно ще са забранени за продажба навън.

Държавата със строги мерки срещу нелегалния износ на лекарства

Според аптекарския бранш обаче забранителните списъци няма да решат цялостно проблема. Причината е, че лекарствата може да се получават с протокол от Здравната каса, но може и да се купят само с рецепта.

При всички положения пациентите ще чакат по-строгия контрол при износ на лекарства. 

Подобна идея да има ограничителен списък на лекарства, които да се изнасят в чужбина, е имало и преди, но е атакувана и отменена от Конституционния съд. Сега властите се надяват, че сценарият няма да се повтори, защото са синхронизирали идеите си за промени с Европейската комисия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.