„Когато говорим за квотите за мигранти, разделението е между Изтока и Запада”, коментира Доналд Туск

Евросъюзът решава дали да продължи преговорите за Brexit и дали да удължи санкциите срещу Русия. Европейските лидери се събраха в Брюксел за последната за годината среща на върха преди българското председателство.

От резултатите на последната лидерска среща ще разберем кои проблеми ще останат нерешени и ние ще поемем задача по решаване то им. А те не са и лесни, тъй като предложението да отпадне задължението да се разселват имигранти разделиха днес Европа на Източна и Западна.

И още днес бъдещият председател на Съвета на ЕС Бойко Борисов влезе в ролята на безпристрастен посредник какъвто трябва да бъде през следващата половин година.

Лидерите от ЕС се срещат за последен път за 2017 г.

28 страни ще потърсят консенсус за имигрантските квоти и когато такъв липсва, драстичните промени се отлагат.

„Когато говорим за квотите за мигранти, разделението е между Изтока и Запада. Това разделение често е базирано на емоции, което прави трудно намирането на общ език и рационални аргументи”, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Страните от Вишеградската група предпочетоха да идат на съд и платят глоби, но да не взимат повече бежанци.

Борисов: Икономическите мигранти да ходят там, където ги искат (ВИДЕО)

„Съдът не е мястото, където ще намерим решение на нелегалната имиграция. Трябва да се преборим с мигрантската мафия. Тези хора въртят милиарди и докарват нещастни хора в Европа, като им обещават страхотен живот, което няма как да се случи”, заяви министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш.

Лидерите днес отбелязаха създаването на Европейски отбранителен съюз и представиха първите национални проекти. България ще участва с три.

Темата Brexit ще остане за утре когато европейските лидери ще дадат мандат на продължаване на преговорите въпреки поражението на Терез Мей в британския парламент. Премиерът Борисов остава песимистичен и докато всичко не е договорено нищо не е договорено, каза той и съобщи, че очаква в България главния преговарящ Мишел Барние след няколко дни.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.