Какво ще се случва в следващите шест месеца?

Какво ще се случва в следващите шест месеца, докато България е начело на Съвета на Европейския съюз? 

По темата

Бойко Борисов организира четиристранна среща с гръцкия си колега, председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и Ангела Меркел в Брюксел. На темата Западни Балкани наблегна и при поемане на щафетата от естонския премиер Юрий Ратас.

В процес на търсене на консенсус остава спорът по задължението за разселване на бежанци между западните европейски страни и Вишеградската четворка.

„Ще бъде ли възможен компромис? Изглежда много трудно. Но трябва да дадем най-доброто от себе си. Ще оценим прогреса в това отношение през март, а лидерите ще вземат решение през юни. Както знаете, моята преценка за задължителните квоти е нещо, което предизвика много емоции”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Заявих много ясно, че не съм доволна от факта, че имаме правила, но те не се прилагат. Солидарността не може да се прилага само външно, тя трябва да действа и отвътре. Имам още много работа по този въпрос”, заяви от своя страна Ангела Меркел.

Бойко Борисов ще поиска по време на нашето председателство България да домакинства допълнителна среща на върха с Турция, която е ключова за решаване на имигрантските кризи.

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.