Делото се гледаше по съкратената процедура

Присъди за 11-те мъже, които нападнаха и биха отбора по кану каяк в Асеновград. Наказанията са от условна присъда до година и половина затвор. След инцидента през лятото се стигна и до етническо напрежение в града. 

СЛЕД ПОБОЯ НАД УЧЕНИЦИ И ТРЕНЬОРИ: Хиляди на протест в Асеновград (ВИДЕО+СНИМКИ)

Подсъдимите се признаха за виновни и поискаха делото срещу тях да се гледа по съкратената процедура. Така си извоюваха по-ниски наказания с 1/3 от това, което поиска прокуратурата.

След като чуха присъдите си, осъдените мъже си тръгнаха от съдебната зала безмълвни. Година и половина затвор е най-тежкото наказание, което получи Васил Георгиев. Той не само е нанесъл средните телесни повреди, но е отправял и закани за убийство.  

Мъже нападнаха с мотики и лопати група ученици (ВИДЕО)

Други четирима от най-агресивните, нанасяли ударите с брадви и лопати, също отиват в затвора – за период от 8 месеца до една година и един месец.  Наказания двойно по-ниски от това, което поиска прокуратурата.

Родителите на битите деца си тръгнаха от съда разгневени, защото очакваха минимум по пет години затвор.

Съдът уважи частично гражданския иск на бащата, чиито две деца бяха пребити. Вместо 40 000 лева, синът му ще получи за счупената си ръка 8000 лева обезщетение.

За първи път в съда бяха показани брадвите, лопатите и дъските, с които са били нападнати децата и треньорите им. Докато течеше делото, отвън пред съда близките на подсъдимите поискаха те да бъдат оневинени.

Оказа се, че част от подсъдимите са завели контрадело срещу децата с обвинение, че те са ги нападнали и пребили.

Бруталната агресия в Асеновград преди половин година отприщи вълна на протести и искане за повече полицейско присъствие в града и изселване на незаконно пребиваващите в махалата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.