Основен приоритет за страната ни ще са европейското бъдеще на Западните Балкани и икономическият растеж

За първи път в историята България поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

ПРОГРАМАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО: На какви събития страната ни ще бъде домакин?

Новата 2018-а година започва с обичайния концерт в зала 1 на НДК. Този първи януари обаче е различен, защото новогодишният празник е под наслов "Духът на Европа" - класически произведения на композитори от всичките 28 държави-членки от ЕС.

В следващата половин година България отчасти ще дирижира дневния ред на Европа. Страната ни е избрала четири теми, по които основно да работи: финансовото бъдеще на Евросъюза; стабилността и сигурността на континета; присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз и развитието на дигиталната икономика.

Официално шестте месеца на европредседателство ще бъдат открити на 11 януари на церемония в Народния театър. После започва същинската работа - срещи, разговори и старание - не само да не се изложим пред Европа, ами даже да я впечатлим.

В следващите шест месеца са планирани над 2000 събития в Брюксел, Люксембург и София. Над 25 000 делегати и гости ще пристигнат в страната.

Как ще изглеждат подаръците за гостите на председателството на ЕС

Българското председателство ще е белязано от два безпрецедентни казуса. Първият е финализирането на сделката за излизането на Великобритания от ЕС. А вторият - блокирането на право на глас на Полша. Основен приоритет за страната ни ще са европейското бъдеще на Западните Балкани и икономическият растеж. 

ЕВРОТИТУЛЯРИ: България поема лидерството на ЕС от 1 януари

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.