Вижте какво трябва да консумираме, за да бъдем здрави в сезона на вирусите

Разходки на открито, спорт и витаминозна храна са най-сигурните ни оръжия срещу върлуващите в момента вируси. Около това мнение в студиото на „Събуди се” се обединиха общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова и председателят на Българското дружество по хранене и диететика проф. Божидар Попов.

Проф. Кантарджиев: Грипът още не е минал, трябва много да се внимава

Д-р Николова бе категорична, че дори когато имаме висока температура, не трябва да се затваряме в топло помещение.

Навън концентрацията на вируса е много по-малка. А в момента се засякоха два щама - пуска ми единият и ни среща другият, точно когато имунната система е в тотален срив. Най-опасна е тази ситуация за децата. Ето защо трябва да ги караме да излизат колкото е възможно по-често”, обясни д-р Николова.

Според проф. Попов най-добрият имуностимулант е здравословната и разнообразна храна.

Стотици милиарди вируси се разпространяват в атмосферата

Най-важното в балансираното хранене е белтъкът от животински произход. В грипно време задължително трябва да се консумират мляко и млечни продукти, яйца, пресни плодове и зеленчуци, защото те съдържат антиоксиданти. Чесънът също е много полезен”, каза проф. Попов.

Той поясни, че мазнините от животински произход, с изключение на рибната, „не са добри приятели на имунитета”.

В никакъв случай не трябва да се подлагаме на диета в грипно време”, категоричен е експертът.

Д-р Николова пък подчерта, че е важно и да пием вода – поне 1,5 литра на ден.

Целия разговор с полезните съвети на специалистите гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.