Димитър Маргаритов от комисията коментира и двойните стандарти при онлайн пазаруването

Комисията за защита на потребителите е установила неравноправни клаузи при 56 проверени дружества за бързи кредити, регистрирани към БНБ. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР, цитирано от "Фокус".

СЛЕД КРАЖБА НА ДАННИ: Мъж се оказа с 5 кредита, без да знае

"Понякога става въпрос единствено за срокове за уведомяване. От тях обаче с 9 в момента сме в съда с колективни искове. Всички останали са предприели мерки за промяна на тези общи условия и ние осъществяваме последващ контрол дали това се спазва", обясни председателят на КЗП.

ИЗМАМА С КРЕДИТИ: Как примамват потърпевши с ниски лихви?

Маргаритов коментира и европейския механизъм за отпадане на геоблокирането и двойните стандарти при пазаруването онлайн. По думите му не трябва да има ограничения по географски признак.

Крият ли рискове бързите кредити? (ВИДЕО)

"И в този смисъл действащата наредба според мен сваля една много важна граница и показва много ясно, че не може да има каквито и да е било дискриминационни критерии по потребителски признак", коментира той. Освен новия регламент има и редица друго правила, които улесняват въвеждането на тези основни, свързани с отпадането на геоблокирането", посочи Маргаритов. 

За какво трябва да внимаваме при онлайн пазаруването?

"Например, отпаднаха всички възможни такси при плащане в онлайн пространството с дебитни и кредитни карти на територията на ЕС. Освен това националните контролни органи ще имат възможност да предприемат някои мерки, които са свързани с неспазването на правилата – да свалят онлайн съдържание, което противоречи на новите правила. Така че мисля, че целият този пакет способства и за изравняването на правилата и възможността гражданите на ЕС да пазаруват свободно по тяхна преценка, това, което са набелязали, на цените, на които им се предлага най-изгодно. Мисля, че това е по-голям пробив, отколкото планираните промени по отношение на двойните стандарти при храните", обясни той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.