Управата на столичния зоопарк и БАБХ в остър спор по въпроса

Защо от Агенцията по храните умъртвиха над 100 екзотични птици от столичния зоопарк? Защитници на животните определиха действията им като варварски и обявиха, че ще сезират прокуратурата. По-късно се оказа, че две от умъртвените птици имали птичи грип, а зоопаркът трябва да бъде поставен под карантина.

Здравните власти умъртвиха 100 екзотични птици, внесени нелегално

Оказва се, че БАБХ действително има съдебна заповед за избиването на птиците. Въпреки че съдът е отменил заповедта за избиването на птиците, това все пак се случва.

Директорът на столичния зоопарк заяви, че вчера не са получили никаква заповед за карантина.

„Не сме имали никаква комуникация с органа, който следва да издаде тази заповед, така че аз считам, че си има регламент и закон, по който това трябва да се случи”, заяви той. Що се отнася до факта, че две от избитите птици имат птичи грип, директорът каза, че „това не е хубава новина”, но от зоопарка искат да видят изследванията и да получат информация какъв е щамът.

В Белгия санкционират петли и кокошки, които се активизират нощем

„Миналата година същата тази агенция определи зоологическата градина в София като огнище на птичи грип”, каза той и добави: „Има птици, които пренасят вируса, които не се разболяват и не представляват опасност”, и призова властите да „действат разумно”.

„Защо гостите на София и столичани трябва да плащат цената за една недобре свършена работа”, попита директорът на зоопарка.

„Къде в света първо убиват пациентите и след това взимат проби от тях, за да доказват каквото и да било”, попита риторично той.

"Четири лапи" закри обявения за най-лош зоопарк в света (СНИМКИ)

Според него е „сериозен въпрос” защо са умъртвени всички птици, след като само две са били заразени от птичи грип.

„Другото, което искаме да попитаме е, ако някой се е притеснявал за сигурността на птиците в страната, защо тогава допусна тези птици без документи и опасност от заболяване”, каза той.

Александра Митева от БАБХ заяви, че заболяването, от което птиците са били заразени е вирусно и „изключително опасно, което може да доведе до разпространение и сред другите”. Освен това, тя каза, че птиците са „конфискувани и унищожени съгласно законодателството”.

„Абсолютно по правилата са действали компетентните органи”, каза Митева.

Да летиш с птиците (ВИДЕО)

„Не е въпросът кога са взети пробите, а че имаме незаконно движение на птици, което внесе риск и опасност от разпространение на една много сериозна инфекция”, заяви служителят на БАБХ. Тя подчерта, че в агенцията не е пристигал документ от съда, който забранява умъртвяването на птиците.

Директорът на столичния зоопарк се съгласи, че е неправилно да влизат в страната животни без документи, но каза, че на първо място службите на границите е трябвало да предотвратят това. Той подчерта, че животните са настанени в столичния зоопарк по молба на РИОСВ-Монтана, който никъде не са посочили, че има някаква заплаха.

 За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.