Дружеството е категорично, че не иска да губи пари във връзка с арбитражното дело, по което съди България за 500 млн. евро

Компанията ЧЕЗ започва да проучва възможността България да участва в покупката на електроразпределителното дружество. Това е новината от последните часове. Какво на практика означава това? Екип от адвокати и професионалисти ще бъде запознат с темата, за да прецени дали евентуалното приобщаване на българската държава ще противоречи на законите, както в Чехия, така и в България.

"Инерком": Официално поставихме въпроса за участието на българската държава в сделката с ЧЕЗ

В случай, че адвокатите дадат зелена светлина, процедурата продължава, но този път основно значение ще има арбитражното дело, по което чешката компания-майка съди България за 500 млн. евро. Те са категорични, че не искат да губят пари по него.

Третият сценарий е най-благоприятен за България. В него адвокатите дават зелена светлина, загуби за ЧЕЗ няма и България ще може да се приобщи в тази сделка. При такова развитие на обстоятелствата преговорите ще продължат в началото на април, когато Гинка Върбакова ще трябва да отиде в Прага.

ОФИЦИАЛНО: ЧЕЗ започва проучване на възможността България да участва в покупката на ЧЕЗ

Чешката компания е готова да направи компромис и да проучи възможността за българско държавно участие в сделката. Още следващата седмица адвокатите на дружеството се заемат с казуса „ЧЕЗ”, заявиха от компанията.

Говорителката на ЧЕЗ Груп Алице Хоракова заяви, че преговорите са приключили и компанията е решила да отговори на молбата на българското правителство, да провери дали държавата може да се включи в сделката.

„Въпреки че българското правителство не прояви интерес за влизане в процеса по продажбата, който протичаше през изминалата година, ЧЕЗ ще разгледа искането, представено от нашия бизнес партньор, и ще проучи възможностите”, се казва в официална позиция на ЧЕЗ.

СДЕЛКАТА ЗА ЧЕЗ: Обвинения и възможни сценарии

Дотогава Гинка Върбакова остава единствен собственик. А у нас кабинетът отрече да са получавани предишни оферти.

"Това не е покупко-продажба на лека кола, за да става по телефона. Ако са имали някакви сериозин намерения, би имало разменена писмена кореспонденция. А това, което знам от министър Петкова, е че тя не е виждала подобна кореспонденция.", обясни финансовият министър Владислав Горанов. 

Правителството ще иска да се запознае с вече подписания договор между ЧЕЗ-България и „Инерком”.

"Много е вероятно да трябва да изчетем тези няколко хиляди страници, тези 15 кг договор. Защото ако влизаме в него, трябва да знаем с какво се ангажираме. Със сигурност няма да ни го предоставят току так - това е частен договор.", коментира Горанов.

Реално от формална гледна точка това е единственият вариант хората по някакъв начин да бъдат успокоени, че държавата ще има контрол върху ситуацията.", добави вицепремиерът Томисла Дончев.

Основна пречка пред участието на държавата в сделката ще бъде арбитражният спор между ЧЕЗ и България.

Стойнев: Държавата да е единствен собственик на ЧЕЗ без партньори

„Темата е чувствителна заради арбитражното дело”, каза Хоракова.

„Сигурно е едно – по никакъв начин държавата няма да води неформални разговори за някакво извънсъдебно споразумение и в никакъв случай няма да прави отстъпки във връзка с възникналия спор между българската държава и чешкото дружество”, заяви финансовият министър Горанов.

В прессъобщение от "Инерком" потвърдиха за водените разговори и обявиха, че по-конкретни резултати ще има до няколко седмици.

Таза равносметката е следната: проучва се възможността България да се включи в сделката, но до момента, в който адвокатите се произнесат по тази тема, Гинка Върбакова в лицето на "Инерком"- България остава единствен претендент за закупуването на българските активи от "ЧЕЗ Груп". Причината са сроковете, записани в договора, които трябва стриктно да се изпълняват, обобщи специалният пратеник на Новините на NOVA в Прага Методи Владимиров.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.