Това провери репортерът Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”

В сезона на огромните кратери по пътищата възниква важен въпрос: колко ще ни струва запълването им. И можем ли да осъдим общината и пътната агенция заради щети от дупки? Отговорите потърси репортерът Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Общините са заделили около 54 млн. лв. за запълване на дупки. Най-много средства са отделени за ремонти в София, Варна, Пловдив и Бургас.

Кои са най-опасните стоки в Европейския съюз? (ВИДЕО)

Спукани гуми, изкривени джанти и счупени амортисьори – това са повредите, които най-често отвеждат шофьорите в автосервизите. Ремонтът на колата може да струва до 700 лева, ако щетата е от по-сериозните.

Делата срещу общините заради щети от дупки продължават дълго. Но в повечето случаи са в полза на гражданите, казва адвокатът Димо Господинов.

А през последните дни пунктовете за завеждане на повреди от дефекти на пътя са препълнени от шофьори. За да признаят застрахователите щетите, потърпевшият водач трябва да представи протокол от КАТ. Преминали през процедурата обаче казват, че пътните полицаи отказват да дойдат на място с довода, че няма ПТП. Така битката срещу общините остава в ръцете на всеки шофьор поотделно.

Десетки българи – жертви на сайтове фантоми

Единственото, което можем да направим, е да извършим оглед, да предоставим снимков материал, да опишем ситуацията, знаците, да замерим дупката и да предоставим данните на клиента да си потърси правата от съответната община”, обяснява Валентин Илиев, застраховател.

В битката в съда могат да помогнат още снимки от момента на инцидента, показания на свидетели и фактури от автосервизи.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.