Това е най-големият случай на експулсиране на дипломати в историята, заяви Георг Георгиев

"Това, което беше важно да се случи и за което помогна България, беше ЕС и Турция да се върнат на масата за преговори". Това заяви за "Здравей, България" заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев след срещата на високо равнище във Варна. 

Относно думите на турския премиер Бинали Йълдъръм, че ЕС не е дал добри знаци за сближаване с Турция, той заяви: "Още в началото се тръгна с едни недотам верни очаквания. Никой не си е представял, че която и да е от двете страни ще направи безрезервни компромиси със своите позиции и интереси".

Георгиев коментира и възраженията на опозицията, според която нямало конкретен резултат по нито един от спорните въпроси след срещата. Припомняме, че от БСП поискаха стенограма от разговорите, за да проверят дали България категорично е заявила, че изявлението на Реджеп Ердоган за Кърджали е неприемливо. 

Ердоган: Възможно ли е да мислим за отделни едни от други Кърджали, Скопие, Одрин?

"Очевидно е, че се търси някаква тема, която да бъде интерпретирана по неправилен начин. Няма как някой да очаква, че премиерът Борисов не е защитил националните интереси по най-добрия начин", смята заместник-министърът на външните работи. 

"Тези политически лидери са критични към всички останали, освен към една трета държава. Ако направим един анализ на изказвания назад във времето, ще забележим, че конкретни събития и срещи по някакъв начин не са разглеждани и в друга, по-критична светлина", допълни той.

Запитан дали подозира намеса на Русия във вътрешните ни работи на ниво "президент", той отговори: "Много силно се надявам, че президентът Румен Радев е абсолютно независим от всеки друг, освен от българския народ"

Той коментира решението на правителството да извика посланика ни от Москва за консултации. По думите му това е стандартна процедура в ситуации като тази с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал. 

"Исторически това е най-големият случай на експулсиране на дипломати в историята. Но не мисля, че можем да говорим за евентуален потенциален военен конфликт", изтъкна Георгиев, като изрази надежда казусът да бъде разрешен на масата за преговори.

САЩ гонят 60 руски дипломати

"За нас са необходими още някои факти и обстоятелства за това да се стигне до крайната точка, в която да експулсираме руски дипломати от България. Трябва да се излезе с химически анализ и да се разследва откъде може да е взето това химическо вещество", допълни той, като подчерта, че страната ни е загрижена от случилото се във Великобритания. 

"Не мисля, че България може да се поставя в ситуация, в която да има съмнение с кого е солидарна. България многократно изрази, че е солидарна с Обединеното кралство. предвид всички наши партньорски и приятелски отношения", категоричен бе Георгиев. 

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.