Това ще стане, когато бъде заменен операторът по обработването на данни на робота

Системи за изкуствен интелект ще могат да заменят човека след 10-15 години, когато ще бъде заменен операторът по обработването на данни на робота. Това заяви ръководителят на направлението информационни изследвания на руския Фонд за перспективни изследвания Сергей Гарбук, цитира от Лайф и БТА. 

"Решавайки задачи, свързани със създаване на приложен изкуствен интелект, говорим преди всичко за замяна на техническата система човек-оператор. Тя гарантира обработването на информация чрез използване на естествените способности, които са оформени по време на еволюцията и продължават да се развиват през човешкия живот", отбеляза ученият.

Руски програмисти разработиха софтуер, предсказващ смъртта

По мнението му, създадените днес системи за изкуствен интелект не отстъпват на човека, що се отнася до ефикасното решаване на задачи, свързани например с разпознаване на лица и човешки глас.

Неотдавна беше оповестено, че по мнението на Бьорн Шулер, ръководител на катедрата за сложни и интелигентни системи в университета в Пасау, Германия, след 10 години изкуственият интелект ще може да пише стихове и ще превъзхожда човека в тази област. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.