Красимира Обретенова се почувствала обидена от факта, че ходи на всеки протест от 13 години, а Борисов я забелязал едва сега

„Бих помолила премиера да ми се извини лично на мен и в мое лице и на всички родители на деца с увреждания за това, че си позволи такова снизходително отношение. Защото „тая майка” ходи 13 години по медиите заедно с детето си и не изпитва върховно удоволствие от това”, каза за „Здравей, България” Красимира Обретенова по повод изказването на премиера Борисов, че репортажът за нея и детето й го разплакала.

Преди ден ви разказахме за Красимира Обретенова и нейното болно дете. Историята им трогна Бойко Борисов и той поиска незабавни проверки и наказания за чиновниците, забавили решаването на казуса им. Днес Красимира и дъщеря й напускат България с огорчение и в знак на протест срещу системата. Отлитат за Холандия в търсене на по-добър живот.

Майка на дете с увреждания емигрира заради него

„Първият ни протест на майки на деца с увреждания в Добрич беше заради проблемите с ТЕЛК. Тогава се искаха едни безмислени изследвания, които са безумни. Трябваше да доказвам, че тя не вижда”, разказа Красимира Обретенова.

По думите й системата я превръщала в паразит, защото нямало обективна оценка на потребностите на детето.

Репортаж на NOVA разплака Борисов (ВИДЕО)

„Не искам да издържам тази негодна социална и всякаква друга система. Отивам в Холандия. Очаквам там да работя, да си плащам социалните осигуровки и дъщеря ми да получи нужните грижи. Аз не съм работила 15 години, което е абсурдно”, добави Красимира Обретенова.

„Има диалог, има срещи. Обувки има. От страна на социалното законодателство на Красимира Обретенова и дъщеря й са предоставени всички видове помощи, които са определени по реда на социалното законодателство”, коментира за „Здравей, България” зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.

"По отношение на медицинските условия, поради които се издава експертното решение на ТЕЛК, аз не мога да коментирам. Тези въпроси са от компетенциите на Министерството на здравопазването", допълни тя. 

По думите й вече се правят стъпки за сътрудничество между министерствата, за да не се разглежда поотделно коя институция за какво е компетентна: "Всички се стремим към едно междусекторно интегрирано сътрудничество, за да може по индивидуална преценка на лицата и в зависимост от нуждите да им бъде оказана подкрепа". 

Димитрова изтъкна, че миналата седмица е била проведена поредна среща с майки на деца с увреждания: "Диалогът, който водим с организациите, подкрепящи хора с увреждания, е факт". 

Социалното министерство излезе с официално изявление по случая.

"Министерството на труда и социалната политика е предприело всички действия и мерки за осигуряване на законово регламентираните права на г-жа Красимира Обретенова и дъщеря й Пасионария. Отнасяме се с разбиране към трудностите, пред които е изправено семейството, и ще продължим да работим за подобряване на законодателството и за по-ефективното и справедливо изразходване на бюджетните средства за хората с увреждания", категорични са от институцията.

Те отричат информацията, че са били осъдени от Обретенова. Оттам изтъкват, че социалните служби в Добрич редовно са изплащали всички видове помощи и добавки, които се полагат на детето. Изплатени й били и целеви помощи - за 2 чифта ортопедични обувки, комбиниран стол за тоалет и баня, рингова инвалидна количка и ходилка, антидекубитален дюшек и антидекубитална възглавница.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.