Европа планира да ограничи използването на синтетични вилици, чаши, чинии, сламки и дори мокрите кърпички

Европа обявява война на пластмасата. Брюксел планира да забрани пластмасовите вилици, чаши, чинии, сламки и дори мокрите кърпички. Причината е, че тонове опасен отпадък замърсява околната среда

„Върви този диалог, търсят се решения. Няма нищо невъзможно. Тези пластмасови сламки, чинии, вилици, са неща, без които можем. И преди сме живели без тях”, заяви Деница Петрова – „Грийнпийс”.

Европа обмисля да забрани пластмасови продукти

„80% от отпадъците, които плуват във водните басейни, идват от сушата - резултат от това, че хората не си изхвърлят отпадъците на определените за това места и от лошото управление на системите за разделно събиране на отпадъците”, заяви Цветанка Тодорова, Асоциация „Полимери”.

„Не е възможно да се преустанови производството на такъв вид продукти, защото то трябва да се замести с нещо друго. Говори се, че може да се направят картонени и хартиени чашки, но това отнема повече вода, ресурс и труд за производството и ги прави по-скъпи”, заяви Мирослав Каленов, производител на пласмасови изделия.

Той обясни още, че новите сметища се замислят така, че отпадъците да не се разграждат, за да не влизат в почвата и да се просмукват във водите.

Още по темата гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.