Това постанови Специализираният наказателен съд

Четири години и половина затвор за бившия кмет на Галиче Ценко Чоков за отвличане, побой и палеж на кола. Това постанови Специализираният наказателен съд, като го оправда за лихварство и ръководство на организирана престъпна група. 

Спецсъдът отложи за април делото срещу Ценко Чоков

Предвиденото наказание беше 3 години, но съдията го увеличи с година и половина заради утежняващи ибстоятелства. По две обвинения бившият кмет на Галиче беше оправдан - лихварство и ръководене на организирана престъпна група. Синът на Ценко Чоков - също е признат за виновен по редица обвинения - две заплахи за убийство, две закани за убийство и лихварство. 

Окончателно: Ценко Чоков вече не е кмет на Галиче

Чоков изслуша присъдата на болничното легло. Той беше докаран със специална линейка от Централния софийски затвор. Пак заради него финалните пледоарии по делото се проведоха в специално пригодена зала в Централния софийски затвор, а той ги изслуша на легло.

Финалът на делото идва две години след показното задържане на Чоков, сина му Мартин и останалите от групата. Оттогава той е в ареста. С изключение на десетина дни, през които беше на свобода срещу 10 000 лв. парична гаранция. 

"Ценко Чоков на легло, напред с краката. Този знак не ми хареса, но такъв е моментът. Вещите лица казаха, че състоянието му е тежко и не позволява да бъде в условията "задържане под стража", но съдебният състав каза, че интересите на обществото са над интересите на Ценко Чоков", заяви Иво Найденов, адвокат на Ценко Чоков. 

"Ако беше се лекувал, щеше да е прав. Четири месеца и половина той не желае да се лекува", заяви прокурорът Росен Радев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.