Цифрата не е случайна – толкова са филмите, направени от жени, които са станали част от надпреварата

82 актриси протестираха на филмовия фестивал в Кан. Кейт Бланшет, Кристен Стюарт и Джейн Фонда бяха сред тези, които застанаха на известните стълби като демонстрация срещу неравенството на половете във филмовия бизнес.

Дарина Павлова се появи с прозрачна рокля в Кан (СНИМКИ)

Актрисите преминаха по червения килим, хванати за ръце и позираха за обща снимка. Фестивалът в Кан е критикуван, че не включва в програмата си повече филми, направени от жени.

Жената, чиято рокля разкри повече от нужното в Кан (ВИДЕО+СНИМКА)

Актрисите неслучайно бяха 82. В десетилетната история на фестивала толкова филми, направени от жени, са били част от надпреварата. За същия период са били включени близо 1700 филма, направени от мъже.

Скорсезе и Кейт Бланшет откриха фестивала в Кан (СНИМКИ)

Когато става дума за носителите на голямата награда „Златната плама”, неравенството се смята за още по-голямо. Отличието са взимали 71 режисьори мъже и само две жени.

"Всички ние сме част от филмовото изкуство. Жените не са малцинство на света. Но ако погледнете състоянието на нашата индустрия, ще си помислите, че са. Изискваме нашето работно място да бъде многообразно. Да отразява света, в който живеем всъщност. Свят, който позволява на всяка една от нас - пред и зад камерата, да стои рамо до рамо с колегите си мъже", заяви актрисата Кейт Бланшет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.