Ивайло Московски е убеден, че става въпрос за „скрита политика”

Европейска среща на върха и протест на превозвачите блокират София в четвъртък. Стотици камиони и автобуси излизат по улиците не само на столицата, но и на други големи градове. Причина са предложенията за нов регламент в бранша, наречени законът „Макрон”.

Московски: Премиерът ще предаде лично на Макрон текстовете, приети от бранша

 Румен е собственик на транспортна фирма със 150 камиона, която извършва превози във Франция и Германия.

„Ако този закон влезе в сила ние като фирма фалираме. Тук работят около 200 човека, от тях голяма част са шофьори – 150 шофьора. Всички остават на улицата”, казва той.

Изискване в закона, което превозвачите трудно ще покрият, е шофьорите да се прибират у дома на всеки три седмици.  Това, твърди Румен, ще ги изправи на ръба.

СРЕЩУ "ЗАКОНА МАКРОН":Частична европейска подкрепа за българските превозвачи

„Ако спрат камионите 70% имаме лизинги. Това означава, че лизинговите компании ще приберат камионите, а ние до сега сме плащали. Тук сме работили и плащали”, твърди Румен.

Транспортният министър Ивайло Московски е убеден, че става въпрос за „скрита политика” замаскирана зад привидно по-добри условия на труд за превозвачите.

„С тези мерки дали умишлено или не, ние знаем какво ще се получи като резултат. Ще се завишат много разходите на всички вас, ще стане неконкурентен нашия транспорт и нищо чудно нашите шофьори да се окажат на работа във френски и белгийски фирми”, каза министърът.

Превозвачи се заканват да блокират София с 1000 камиона и автобуса

„Не отнемайте прехраната на нашите шофьори, не отнемайте бизнеса на нашите фирми. Искаме място за нашия бизнес в ЕС. Не желаем да бъдем донор на работна сила”, призова изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи, Йордан Арабаджиев.

Протестът на превозвачите е насрочен за 17 май.

Репортер: Габриела Андреева, Благой Бекриев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.