От бранша са категорични, че няма да се откажат от протестите на 17 май

Частична европодкрепа за българските превозвачи. Комисарят по транспорт Виолета Вулц обеща на премиера Бойко Борисов да се застъпи за тираджиите срещу т.нар. закон „Макрон”. Въпреки това превозвачите са категорични, излизат на протест навръх голямата европейска среща  София на 17 май.

Превозвачи се заканват да блокират София с 1000 камиона и автобуса

"И вълкът сит, и агнето цяло". Така метафорично превозвачите приеха офертата на еврокомисар Вулц, която отчасти се съгласи с тревогите им от новите правила, но и отчасти ги защити.

„Правилата, които са в сила сега, не служат добре на европейския пазар. Те създават хаос. Ето защо непостигането на съгласие по този пакет и оставането на действащите правила в сила не е добро решение за сектора”, заяви еврокомисарят.

Борисов е провел спешни разговори с Меркел и Макрон заради превозвачите

Доброто решение ще се търси тепърва. По идея сега то звучи така. Превозвачите да почиват задължително. Но не задължително в родината си, както се предвижда сега. Да не спят в кабините на камионите, а на специално създадени места. Командировъчните им да са български, а не в размера на страната, в която се намират. И тези правила да важат за всички.

„Това е един сектор, който осигурява 17% от БВП, длъжни сме да реагираме винаги, когато има притеснения у превозвачите, свързани с европейското законодателство”, заяви министър Ивайло Московски.

Московски: Предстоят още преговори за защита на българските превозвачи

Въпреки благодарностите за диалога и съпричастността, превозвачите останаха с притесненията си.

„Ако питате дали ще протестираме, да, ще протестираме. Ние наистина сме заплашени от изчезване. За нас бизнеса, фирмите са ни като деца и ще си ги пазим до последно”, каза Илиян Филипов от Съюза на превозвачите.

Преговорите по новия транспортен пакет ще продължат поне още половин година. Парламентът вече заклейми единодушно и официално в декларация проекта в сегашния му вид. Тепърва ще се изработват конкретните български предложения за бъдещия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.