Десетки деца са били заразени

Салмонела в няколко столични детски градини. Десетки деца били заразени. Те се хранили от една и съща кухня. Регионалната здравна инспекция и Агенцията по храните проверяват случая.

Преди дни 4-годишният син на Любка се почувствал зле. Заради силни болки и обезводняване детето е прието в болница.

„Докато стигнем до болницата, той направи гърч, беше в тежко състояние”, разказва Любка.

14 души със салмонела в детска градина в Стара Загора

Лекарите установяват, че момченцето се е заразило със салмонела. Остава обаче въпросът откъде е тръгнала инфекцията.

„Информирахме детската градина и в същото време започнаха да идват сигнали, че и други деца са със салмонела,която ни наведе на мисълта, че всичко идва от детската градина”, заявява Любка.

Не след дълго става ясно, че оплаквания има и от други детски градини. А всички те имат сключен договор с една и съща детска кухня.

„Което вече съвсем ни наведе на мисълта, че идва от храната, която са яли в детската градина”, допълва Любка.

Менюто е приготвено в тази кухня. Дора Цветанова е човекът, който се грижи най-малките да се хранят с качествена храна.

„Салмонелата се унищожава при 15-20 минути на 180 градуса. Няма как да е останало каквото и да е”, заявява Дора Цветанова.

ОПАСНО БЕБЕШКО МЛЯКО: Още случаи на заразени със салмонела деца

Категорична е, че инфекцията не е тръгнала от тях.

„Случаите, ако са от нашата храна, щяха да са много повече. Това са единични случаи и става въпрос за случайност. Контролът е много строг тук”, категорична е Цветанова. 

„В нашата детска градина са най-малко 9 деца, в останалите градини също, какво пак гледаме статистика, чакаме да станат 300- 400 деца, за да се сети някой”, пита Любка.  

Случаите на салмонела потвърдиха и от Регионалната здравна инспекция. Контролните органи са взели всички необходими проби и се очакват последните резултати.

„В момента продължава проучването и на този етап нямаме още отговор каква е причината за инфекцията и кой е източника”, заяви д-р Ирина Гайтаневска от Регионалната здравна инспекция.

Любка обаче е скептична, че виновникът ще бъде открит.

„Да да се докаже, че салмонелата е от храната, трябва да има проба, но такава проба не се пази. Всички искат да има повече деца в България, всичко да е цветя и рози, но всички трябва да се погрижим, а не да разчитаме на съвестта на някоя кухня, затова трябва да бъдат постоянно контролирани”, смята Любка.

Не само от кухнята, но и от детската градина, която посещава сина на Любка, са категорични, че нямат вина за заразата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.