Картините са от богатата колекция на Боян Радев

Портрети на един от най-значимите български живописци Златю Бояджиев - на изложба в Националната художествена галерия. Картините са част от колекцията на Боян Радев. Изложбата беше открита в 18 часа.

Първите портрети Златю Бояджиев прави на негови близки и приятели.

„Златю Бояджиев е бил уважаван и обичан както от свои колеги и роднини, така и дори от циганите в Пловдив. И не случайно една част от тях са образи в негови картини”, разказва Весела Радоева от Националната художествена галерия.

Така портретът се превръща във важна част от творчеството на Златю Бояджиев още от началото на творческия му път през 1930 г. Портретите на неговата майка са от първия период, когато все още рисува с дясната ръка.

ОРИГИНАЛНОТО ТЕФТЕРЧЕ НА БОТЕВ: На 1-ви юни в Националната библиотека

„През 1951 г. той получава инсулт и дясната му половина се схваща. Едва оживява, но когато се усеща жив, той постепенно започва да се опитва да рисува с лявата ръка. В началото роднините му са връзвали четката за лявата ръка, за да може да я държи и така влиза в така наречения втори период, който е много по-експресивен”, добавя Весела Радоева от Националната художествена галерия.

Картините от личната колекция на Боян Радев са виждани много рядко от широката публика. Бившият олимпийски шампион ги събира в продължение на повече от 40 години.

„Портретите всички са шедьоври на Златю. Златю ги е пипал страхотно. И българите трябва да се гордеят с хората на изкуството, старите, които всичко са преживяли, а не на ден да прави 3 картини”, коментира Боян Радев – колекционер.

Любителите на изкуството могат да видят и портретът на Златю Бояджиев, рисуван в Париж от неговия приятел, големия български живописец  Давид Перец. Изложбата ще остане в Националната художествена галерия до края на годината.

Репортер: Габриела Андреева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.