Цацаров иска от Борисов спешна промяна на концесионния договор

Прокуратурата се намеси в казуса "Пирин". От държавното обвинение съобщиха, че има съмнения за престъпления по служба при държавното финансиране на Федерацията по ски от Спортното министерство.

Прокуратурата се намеси в казуса "Пирин"

Освен това, според прокуратурата, с години не е променян концесионния договор с фирма "Юлен", които ползват значително по-голяма площ от договореното.

Още преди 8 години експертна проверка показала, че концесионерът "Юлен" ползва площ от близо 165 хектара, а договорът е подписан за експлоатиране на близо 100 хектара. Другата основна линия на проверката - има ли престъпления при финансирането на федерацията по ски с над 40 милиона лева държавни пари.

Екозащитници изпратиха картички на жените министри

Договорът с дружество „Юлен” – концесионер на ски-зона Банско трябва спешно да бъде променен, препоръча Сотир Цацаров на Бойко Борисов. Причината – сегашната спогодба не отговаря на актуалните закони. Освен това концесионерът ползва значително по-голяма площ от планината, отколкото реално е подписал.

„Министерски съвет не е взел съответното решение и не е приведен този договор в съответствие с нито една разпоредба на закона за концесиите колкото и пъти да се изменя този закон през годините”, заяви говорителят на главния прокурор, Румяна Арнаудова.

Започва проверка на концесията на Национален парк "Пирин"

А Министерският съвет е имал възможност да го направи осем години - от толкова е ясно, че договорът на концесионера не е адекватен на реалността.

„Ако се установят данни за това, че Министерски съвет във всичките тези години е осъществил престъпление, уверявам ви, ще има обвинения”, каза Арнаудова.

Конесионерът на ски-зона Банско е акционерно дружество "Юлен". Адвокатът им обясни, че предложенията на прокуратурата съвпадат с техните искания. Но засега отказа допълнителен коментар. Коментираха обаче вносителите на сигнала до прокуратурата.

Протестите в защита на Национален парк „Пирин” продължават

„Разберете, че тук говорим за голяма сума пари и говорим за сериозни нарушения, защото там има изградена нова инфраструктура”, заяви Борислав Сандов от партия „Зелените”.

Държавните власти се проверяват и за престъпления по служба. Причината в периода 2004-та – 2018-та година Федерацията по ски, с председател Цеко Минев, е получила от Спортното министерство над 40 милиона лева субсидии. Прокуратурата поискала документите и смята, че контролът е занижен.

„Считаме, че са налице данни за извършени престъпления по служба, включително и безстопанственост в хипотезата за разпиляване на публични средства”, каза Арнаудова.

Строежът на втори лифт в Банско може да започне след около 2 години (ВИДЕО)

От Федерацията по ски увериха, че ще съдействат на разследващите органи. А министърът на спорта допълни, че те самите проверяват работата на федерациите и клубовете.

„Аз съм сигурен в хората, с които работя. Аз мога да коментирам за годините, в които моят екип ръководи министерството”, каза министър Красен Кралев.

Прокуратурата ще проверява и себе си – по-точно колегите си в Благоевград, които през годините 18 пъти са отказали да образуват досъдебни производства – основно по сигнали за незаконни строежи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.