Георге Иванов е в София по покана на президента Румен Радев

Високо напрежение между София и Скопие. Българският премиер отказа да се срещне с македонския президент, който беше у нас по покана на президента Румен Радев.

Георге Иванов пристигна в София часове, след като отказа да подпише споразумението с Гърция за новото име на Македония и така влезе в още по-остър конфликт с премиера Зоран Заев.

Българското правителство отказа среща с македонския президент

Недвусмислен дипломатически акт - така може да бъде описано решението на правителството да не се срещне с президента Георге Иванов, коментира журналистът от NOVA Тоня Димитрова.

Визитата беше планирана още февруари месец по покана на българския президент Румен Радев и е по случай края на председателството на България на Съвета на ЕС.

Последва напрежение и тежки разговори в президентството, обвинения срещу Бойко Борисов, че заема страна във вътрешномакедонския спор. Борисов ги отрече.

Македонският президент Георге Иванов се срещна и с председателя на НС Цвета Караянчева.

Въпреки напрежението стана ясно, че президентската институция и правителството са на една позиция по спора между Гърция и Македония за новото име. Позицията ни е, че България трябва да поиска гаранции, че Македония няма да предявява претенции към нашата страна.

Борисов: Президентът Георге Иванов знае, че искаме Македония да влезе в ЕС и НАТО

„Да, сега и на мен ми беше съобщено, бях изненадан”, заяви Георге Иванов – президент на Република Македония.

А това, което Иванов научи, е, че вратите на Министерския съвет и на външното министерство остават затворени за него. Мотивът: българското правителство не виждало смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Македония, след вчерашния скандал с отказа на Иванов да подпише договора за спора с Гърция.

„Щеше да е предателство, след срещата за 120 секунди, така ми беше предадена, между премиера Заев, външния министър и президента Иванов, аз днес да го посрещна с фанфари и почести в София”, заяви Бойко Борисов.

От „Дондуков” 2 последваха изказвания на неодобрение и от страна на Георге Иванов, и от Румен Радев.

„Това е негово решение и негова отговорност”, заяви Георге Иванов. „Той не е само премиер на България, но и на страна-председател на ЕС. А ЕС насърчава диалог, конструктивност, отвореност и сътрудничество. Така, че с това решение, той само взима страна”, заяви още Георге Иванов – президент на Република Македония.

„Когато призоваваш другия да води диалог, ти самият не трябва да бягаш от него. Надявам се нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките”, заяви българският президент Румен Радев.

Иванов за отказа на Борисов да се срещнат: Това е негова отговорност

Според Бойко Борисов с днешното си решение не заема страна във вътрешномакедонския спор.

„Ние се натикахме днес в скандал, който изобщо не е наш, спорът между Гърция и Македония. Да си го решат”, заяви Борисов.

Той поясни, че на практика различия между позициите на изпълнителна и представителна власт няма. Президентът Румен Радев днес също поиска да бъдат дадени гаранции, че Договорът за добросъседство между България и Македония ще продължи да действа и когато страната стане Северна Македония. Радев обясни, че по предварителна информация в чл. 20 от гръцко-македонското споразумение има клауза, която предвижда да не бъдат накърнявани интересите на трети страни.

„Ако сравним двата договора между Р. Македония и Гърция и Р. Македония и България ще видим, че договорът с Гърция изключва поправки и отмяна, а договорът с България допуска прекратяване. Това поставя България в ситуация да търси допълнителни гаранции”, заяви президентът Румен Радев.

Той поиска от правителството подобен ангажимент да залегне и в преговорния процес за членство на Македония в Европейския съюз.

От София македонският държавен глава емоционално отрече да цели дестабилизация на страната си и обясни защо отказва да приеме споразумението с Гърция.

„Когато президентът е бил изключен от целия процес на изготвянето на такъв документ, защо трябва аз да легализирам чужди решения, с които се нарушава вече създаден консенсус на държавно ниво – да няма промяна в Конституцията”, заяви Георге Иванов.

Подписването на Договора между Гърция и Македония трябва да стане до края на седмицата.

Македонските медии реагираха светкавично на отказа за среща. Заглавията бяха крещящи като „Борисов затвори вратата”. По-късно започнаха по-обстойно да коментират изявленията на македонския президент.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.