Какви са реакциите от двете страни на границата?

Протести се очакват и в Македония. Там погледите са обърнати към предстоящото утре сутринта подписване на споразумението за това как всъщност да се казва държавата. Ще я има ли Република Северна Македония на политическата карта?

Изключителни мерки за сигурност съпровождат подписването в неделя на договора за името на Македония. Още на гръцко-македонската граница проверките са изключително щателни. По пътя от границата до село Мала Преспа имаше четири контролно-пропускателни пункта с полицаи.

Екип на NOVA в епицентъра на протестите в Атина

Полицията контролира достъпа до селото, в което ще се подпише историческия документ между Гърция и Македония. В специално построена бяла шатра сред 20-те къщи в селцето, външните министри на Гърция и на Македония – Никос Кодзияс и Никола Димитров ще положат подписите си под историческия договор, с който Република Македония ще бъде прекръстена на Република Северна Македония.

ИМЕТО НА МАКЕДОНИЯ: Подписването на споразумение се очаква в неделя

Очакват се протести и от гръцката, и от македонската страна на границата.

А в същото време днес парламентът в Скопие беше блокиран от малък палатков лагер. Плакати с надписи „Заев е предател” и старият национален флаг със звездата на Вергина се развяваха пред сградата на Събранието.

СЪДБАТА НА ЦИПРАС: Гръцкият парламент гласува вота на недоверие

В навечерието на церемонията по подписването македонският премиер Зоран Заев заяви, че България е помогнала много за постигането на компромис с Атина.

Очаква се след подписването  Македония да получи покана за начало на преговори за членство в ЕС и покана за присъединяване към НАТО.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.